Begin maart 2015 betrokken we ons nieuwe chalet op Ameland. Ik had snel even een draadantenne opgehangen voor 80 en 40 meter. Een dipool met traps. Het ging niet goed, kreeg telkens slechte rapporten. Ik kon daarentegen de stations wel goed nemen. De oorzaak was duidelijk, ik had bijna geen omgevings QRM, mijn tegenstations daarentegen des te meer.

Er werd besloten een andere antenne te plaatsen en daarnaast ook een linear in gebruik te nemen. De linear werd uiteindelijk een Acom 600S. Gewoon een werkpaard waarmee, ook in FT8 continue 400 Watt kan worden gemaakt.

Samen met de XYL hing ik een dipool op van 2 x 23 meter, gevoed met een open lijn. Het voedingspunt boven in de vlaggenmast staat op 11 meter. De resultaten waren optimaal.

Voor VHF/UHF, voornamelijk in gebruik als intercom met de wal gebruik ik een Diamond “witte stok”. Ik kan zowel op 70 als 2 probleemloos werken met station tot ver in Drenthe.

De antenne wordt afgestemd met een halfautomatische tuner van StockCorner. Ik werk regelmatig met 300 Watt in FT9. De StockCorner kan het goed aan.

Links ziet u de “kippenladder” voedingslijn. Van boven uit de vlaggenmast naar het houten fietsenschuurtje. Hier is ook de stockcorner in gemonteerd.

 

 

overzicht antennes ameland
klik op de afbeelding voor een vergroting

Overzicht 

De open lijn naar de vlaggenmast is goed zichtbaar. Helemaal rechts ziet u het mastje waar het weerstation op is bevestigd. Het weerstation heeft een eigen website http://www.meteo.ameland.net.