Ik heb hier lange tijd tot volle tevredenheid een 2×23 meter dipool gebruikt die werd aangepast met een halfautomatische tuner van StockCorner.

In augustus 2019 heb ik echter het station afgebouwd. De reden was dat de storing door zonnepanelen1 zo hevig was geworden dat het niet interessant meer was om twee stations te onderhouden. Dus werk ik nu niet meer remote vanuit Bedum naar Ameland maar van Ameland naar Bedum.

Toen ontstond het idee om de locatie te gaan gebruiken voor een WSPR station. Hiervoor heb ik een Kelemen trap-dipool opgehangen voor 80,40 en 20 meter. Het moest wel een afgestemde antenne worden vanwege de WSPR TX.

Ik beschrijf elders op deze website het WSPR station.

Tevens heb ik een antenne (witte stok) boven in de vlaggenmast gemonteerd. Hierop is een analoog FM setje aangesloten. Met deze opstelling kan ik zowel op 70 als 2 probleemloos werken met stations in Noord-Nederland.

kelemen antenne pa0aer ameland

 

 

1 Ameland heeft zich ten doel gesteld om geheel energieneutraal te worden. Voor dit doel is er een zonnepanelenpark met maar liefst 23.000 zonnepanelen aangelegd bij het vliegveld in Ballum. Het park kan theoretisch jaarlijks 5,6 GWh aan vermogen leveren. 

Maar kennelijk is dat niet voldoende. Ons chalet staat op een camping (Klein Vaarwater) waar het zonnepanelenvirus ook is toegeslagen. Heel veel (veel te kleine) gebouwen en caravans worden nu ook voorzien van zonnepanelen. Kennelijk wat slordig gemonteerd want het stoort als de hel. Ben er van overtuigd dat ze zichzelf nog wel tegen zullen komen. Maar tussentijds is het radiospectrum vergald.