GPSDO

Op e-bay worden diverse een GPSDO’s aangeboden van BG7TBL. Om mijn Efratom te kunnen ijken had ik een GPSDO nodig en heb me dus eentje aangeschaft.

Was beslist geen miskoop, voor plm. €100 haal je een professionele GPSDO in huis. Hij werkt als een speer. Ik heb echter een kleine aanpassing gemaakt op het ontwerp. Er wordt standaard een voeding bijgeleverd. Uiteraard een geschakeld stopcontactvoedinkje. Aan mij dus niet besteed. Ik heb alle geschakelde voedingen uit de shack verbannen. Als ze nu niet storen gaan ze het later wel doen. 

Ik heb achterop de GPSDO een rechthoekig gat aangebracht en daarin een aansluiting met een paar Anderson Power Poles. Niet rechtstreeks aangesloten op de plug aan de voorkant maar via een spanningstabilisator naar 12 Volt. De GPSDO kan namelijk defect raken door een spanning die hoger is dan 12,9 Volt. Mijn shack-boordnet is 13,8 Volt.

Dus nu kan ik met deze GPSDO dus mijn Efratom ijken. Eevntueel kan ik hem ook gebruiken als referentie oscillator in plaats van de Efratom.

Maar je kunt er nog meer mee. Niet alleen de frequentie is tegenwoordig heel belangrijk, de tijd van uw PC ook. Onder ander FT8 werkt alleen goed als de tijd zeer nauwkeurig is.

Voorheen gebruikte ik daarvoor “Dimension 4”. Na vele jaren gebruik ben ik er mee gestopt. Instabiel geworden. 

Na lang zoeken kwam ik een ander, eveneens gratis, programma tegen dat perfect werkt, BkTimeSync van IZ2BKT. 

Naast de mogelijkheid om te synchroniseren met een NTP server op het Internet is het ook mogelijk om met een GPS ontvanger te synchroniseren. Ook mijn GPSDO is voorzien van een Seriële poort. Even een USB naar RS232 kabeltje aangeschaft en zie daar, de juiste tijd, onafhankelijk van het Internet. De software geeft ook nog eens de exacte QTH locator aan.