WSPR station

Het leek me interessant om een WSPR station te plaatsen op Ameland (JO23TK). Nu zijn er wel meer WSPR stations actief  maar de meesten kunnen alleen zenden. Ik denk dat het waardevoller is om ook te ontvangen vanaf de dezelfde locatie met dezelfde antenne.

Het WSPR station bestaat uit een WSP transmitter dat 350 mW afgeeft op de antennebus. De TX zend op 3 frequenties uit, 80/40 en 20 meter. Er wordt automatisch gehopt tussen de banden. Nadat de TX zijn data heeft verzonden wordt hij 10 minuten uitgeschakeld, na deze periode schakelt hij automatisch weer in.

In de 10 minuten rustperiode wordt er ontvangen met een SDRplay ontvanger met SDRuno als software. De wspr software is WSJT-X, deze software maakt het mogelijk om ook de ontvanger te laten hoppen op de drie gekozen banden (hij zou meer kunnen maar daar is de antenne niet geschikt voor).

De antenne is een trapdipool van Kelemen voor 80/40 en 20 meter met het voedingspunt op 8 meter hoogte.

Om het schakelen van de antenne mogelijk te maken heb ik een extensieboxje gemaakt. Hieronder daarvan enige foto’s. Ik bekijk de informatie op de site van vk7jj.

De opstelling staat 7 dagen per week 24 uur aan.

Mocht u de WSPR TX ontvangen dan wordt een melding daarvan op prijs gesteld, ik zal de leukste inzendingen ook op deze pagina plaatsen.

Een schermafdruk van de VK7JJ software. De meldingen zijn van 15 september 2019 tussen 15 en 16 uur. Het is toch indrukwekkend met hoe weinig vermogen zulke grote afstanden kunnen worden overbrugd.

De opstelling,  links de WSPR TX van Zachtek, daarnaast de extensiebox en helemaal rechts de SDR play.

De antenne wordt tijdens zenden met een relais op de TX geschakeld. 

Ik heb hiervoor een 3 Volt relais aangesloten op het punt waarmee het rode TX LED’je wordt ingeschakeld. Op de achterkant van de TX heb ik een gat geboord waarin een kleine connector is gemonteerd. Vanuit die connector gaat het TX signaal naar de extensiebox.

Er is weinig plaats in de TX, de TX uitgang is dan ook op de achterkant geplaatst.

En zo is de schakeling rond het 3 Volt relais’tje opgebouwd. 

En hier is het om begonnen, de TX aansluiting gaat naar de “Transmitter Output” connector van de WSPR TX en de RX uitgang gaat naar de antenneingang van de SDRplay.