KL/GRC-3030

GRC 3030
De GRC-3030 met alle toebehoren.

De GRC-3030 is een in Nederland bij van der Heem vervaardigde zend-ontvanger die bij vele SRS leden nog in bezit zijn.

Veelal in werkende toestand.

Het 3030 project

We schrijven 9 oktober 2004, dag van de radioamateur in Apeldoorn. PA0IRM, PB0AHI, luisteramateur Martin Woest en ik bezochten vanuit Groningen dit VERON festijn. Naast alle mooie moderne spullen, rariteiten, zelfbouw en lezingen troffen we op de SRS stand een compleet gereviseerde GRC 3030. Ik was gelijk om, dat wilde ik ook hebben. Oetse, PB0AHI moest even worden omgepraat maar was binnen een uur net zo gek als ik. Toen begon het scharrelen. Het leek wel alsof de sets van de aardbodem waren verdwenen. Verontrustend zag ik diverse advertenties op het Internet waar naar deze set werd gevraagd, niet aangeboden!

Tijdens een zaterdagmiddag QSO op 3705 ventileerde ik tegen Jelke, PA0MHZ, mijn zoektocht en zowaar, Christiaan, RT 3030PA3FUN, meldde zich met de boodschap dat hij nog een set had staan. Helemaal kaal zonder toebehoren. Die was dus een paar dagen later van mij! De set stond in Haarlem, wel een end weg om “even” te gaan halen. Cor, PA0AM attendeerde mij er op dat Roel, PA3DXI ook in Haarlem woonde en misschien bereid zou zijn de set mee te nemen naar de bijeenkomst van de SRS op 13 november. Dus per  e-mail contact gezocht met Roel en het was direct OK.

Maar we waren er nog niet, we hadden er twee nodig. Ook hier gold weer dat het belangrijk is om geduld te oefenen, er rt3030 onderaanzicht werden me meerdere apparaten aangeboden maar tegen prijzen die niet in verhouding waren met het gebodene, een gedemilitariseerde set zonder enig toebehoren, de spoelen en 807 rammelden nog in de kast voor €100,–, een complete werkende set met alle toebehoren (van een surplus handelaar) voor € 495,–. Dát was dus typisch wat we niet zochten. Totdat de altijd oplettende Cor, 0AM, mij attendeerde op een net geplaatste advertentie op www.2ehands.nl . Peter, PA0PZD, bood zijn reserveset incl. dynamotorvoeding aan. Nou dat was dus zo geregeld, Peter zou de lezing verzorgen tijdens de SRS bijeenkomst in Kootwijkerbroek en kon het apparaat dus meenemen.

Nu was het zaak de kabels en ander toebehoren bij elkaar te scharrelen. Dat lukte wonderwel, Cor, PA0AM, zorgde voor het grootste deel, we kochten nog twee kabels op de ruilbeurs in Kootwijkerbroek en Wim, PA3BVT, bezocht in zijn woonplaats Vlaardingen Quakkelstein alwaar een voedingskabel voor de dynamotorvoeding werd opgeduikeld, origineel in plastic geseald!

Op de terugreis naar Groningen vanuit Kootwijkerbroek verdeelden Oetse en ik “de buit”. Oetse koos voor de set die het meest origineel was, mét beschermrooster. Het bleek dat dat de set was van Christiaan, 3FUN, en ik kreeg de set van Peter 0PZD. Daar was het beschermrooster van verwijderd terwijl daarvoor in de plaats set twee handgrepen waren gemonteerd. Ook was de antenneplug vervangen door een SO-239 aansluiting, minder fraai. Ik heb inmiddels (27 november) een beschermrooster én de beide mechaniekjes waar je de frequentieknoppen mee kunt vastzetten.

Het aansluiten ging eigenlijk van een leien dakje, de zekering van de voeding voor de hoogspanning (hsp2) bleek defect te zijn en de kabel tussen de trx en de voeding bleek op verschillende plaatsen in de plug los te zijn gegaan. Met wat soldeerwerk en wat tandenknarsen lukte me het om me nog net voor 12 uur in te melden in het zondagmorgen SRS net.

Uiteindelijk blijkt er 20 Watt rustdraaggolf uit de set te komen, er wordt niet geklaagd over de modulatie, dus dat zal ook wel prima zijn. Ik gebruik de telemicrofoon H-33E/PT-GY van Siemens & Halske AG. De speaker is een LS-166/U van het “Signal Corps.USA.Army”. Dit is een 600 Ohm speaker met een voertuig- of manpack schakelaar.
Oetse bracht zijn set op 19 november voor het eerst in de lucht, ik de mijne op zondag 21 november. We hadden dus 6 weken nodig om te foerageren!