wifi schakelaar

 augustus 2019: ben afgestapt van onderstaand principe. Ik gebruik nu een ETH008, zeer bedrijfszeker en een perfecte app voor o.a. Android. Meer informatie is hier te vinden.
 
Klik op de afbeeldingen voor een vergroting!

Mijn radio, een FLEX-6500 kan ook remote worden aan- en uitgeschakeld. De FLEX-6500 (evenals de FLEX-6300 en Flex-6700) is voorzien van een aansluiting die moet worden kortgesloten om de transceiver aan te schakelen. Ik had hiervoor al een schakeling gemaakt die via een telefoonlijn kon worden geschakeld. Maar hiervoor had ik een aparte telefoonlijn nodig en moest er mbv toontjes worden geschakeld. Geen ideale oplossing.

Spmini
SP mini

Toen zag ik op de website van Banggood.com een schakelaar die via WiFi en het Internet kon worden geschakeld. Voor de prijs hoef je het niet te laten, voor 13 euro komt het ding helemaal vanuit China naar je adres. Bijna dezelfde prijs als een leeg pakketje van Groningen naar Zierikzee sturen.

Dus kwam er 10 dagen later een pakketje binnen met de switch. Hele goede gebruiksaanwijzing toegevoegd. Helaas heb ik wat moeite met het lezen van de Chinese tekst. Maar op het Internet is een goede Engelstalige handleiding voorhanden. Ik merkte overigens dat het installeren alleen via het Internet kan, later kun je de bediening weer wel via je thuisnetwerk doen.

Ik had gedacht een extra kastje te maken met daarin een kleine 12 Volt voeding en een relais met een sluitcontact.

3 stekkers

Of een losse voeding dat vervolgens naar een kastje met relais zou gaan. Geen gezicht, zie de foto rechts.

Mijn eerste gedachte was om het geheel in een nieuw kastje te plaatsen met een voeding en een relais, twee snoertjes er aan en had dan een veel professioneler schakelkastje.

 

sloop 1

Dus de boel slopen. Dat kost weinig moeite, even een mes tussen het transparante plaatje en het kastje plaatsen, wat wrikken en het plaatje laat los, de dan zichtbare schroefje losdraaien en huppakee daar ligt het zaakje. Overigens ging het bij mijn tweede operatie niet zo eenvoudig. De print zat heel vast, pas nadat ik de metalen stekkerpennen met gepast geweld had losgemaakt van het bruinachtige kunststof lukte het me om de print er uit te kunnen drukken. Drukken door bijvoorbeeld de stiften op tafel te plaatsen en dan stevig naar onder te drukken.

Dan hebben we de print in de hand, nu moet het belangrijkste klusje worden gedaan.  print

De 220 Volt ~ wordt geschakeld met een relais, één van de male contacten wordt via het relais geschakeld naar één van de female contacten. Dat willen we niet, het zou catastrofaal zijn voor de radio.

We slijpen het printspoor door, zie de plaats waar we dat gaan doen. Niet eerder want daar is nog een weerstand naar de interne voeding gemonteerd.

 

slijpenDoorsnijden doen we met een tandartsboortje. Let op: De print is dubbelzijdig, dus flink doorslijpen tot er echt geen koper meer is te zien!

 

gat
Het gat, doorslijpen dus totdat het relais zichtbaar wordt.

Meten met een Ohmmeter en ook nauwkeurig inspecteren alvorens tevreden achterover te gaan leunen. Uiteindelijk wordt het een flink gat.

 

 

Als de print weer in zijn behuizing wordt geplaatst zijn alle contacten die we nodig hebben aan de bovenkant beschikbaar. Behalve het schakelcontact dat we hebben geïsoleerd van de 220 Volt printbaan.

Daarom heb ik een nieuwe soldeeraansluiting gemaakt aan de bovenkant. De linker draadjeafbeelding laat zien hoe. Het kan wellicht veel professioneler maar dit was een in mijn ogen snelle en goede oplossing.

 

 

 

De wederopbouw

Ik heb vervolgens een gat geboord in de behuizing en daarin een trekontlasting gemonteerd. Vervolgens daar een draad met een 220 Volt stekker en een tulp connector doorheen getrokken.

gemonteerdHet resultaat is links te zien. Het nieuwe soldeercontact is benut. Dan kan nu het dekseltje er weer op en weer is er een project afgerond.

 

 

 

klaar
Het afgewerkte project. Ik ga de gaatjes waar eerder de stiften van de 220 Volt aansluiting door waren gestoken nog dicht maken met 2-componenten lijm. Maar dat is op en helaas is het onmogelijk dat nog even te kopen. Want Groningen, Drenthe en Friesland zijn in de ban van de ijzel (5,6 en 7 januari 2016). Ik kan de deur niet uit.

De aansluiting en instelling van de FLEX-6*00

De tulpstekker kan worden aangesloten op de RCA knop op de achterkant van de FLEX-6*00. Onderstaande afbeelding staat in het handboek die de lezers van deze pagina natuurlijk uitvoerig hebben gelezen.

flexachterkantPlug nummer 15 is de “remote Power On” ingang.

 

 

 

 

setup6000

En dan de Flex-6*00 in de setup met Remote ON op “Enabled” zetten.

Als u nu de radio uit zet, zal de LED oranje gaan branden.