2 m transverter

Opmerking: De transverter is niet echt stabiel, hij mag wel heel erg graag wild oscilleren. Zijn 70 cm broertje maakt het helemaal bont. Die is eigenlijk niet rustig te krijgen. 

 

Mijn FLEX-6500 kan niet op 2 meter zenden en ontvangen. Maar heeft wel een transverter input. Evenals de FLEX-6300 overigens. Het lijkt me toch wel leuk om ook op 2 meter uit te kunnen komen met verschillende modi. En natuurlijk gebruikmakend van de panadapter.

Ben op zoek gegaan op Internet naar de mogelijkheden. Eigenlijk zijn er maar drie aanbieders, Kühne in Duitsland, Elecraft en Down East Microwave, beiden in de US. Kühne vermeldt geen prijzen, Down East Microwave vraagt rond de 800 dollar en Elecraft rond de 400 dollar. Down East transverters hebben een levertijd van meer dan 3 maanden.

Voor wat verkenning vond ik de prijzen best pittig. Maar verder zoeken trof ik een website die voor veel minder een transverter aanbood. Zie hier de website van UT5JCW. Voor 75 US dollar heb je het printje binnen een week in huis.

Het kastje etc. niet kopen, niet de kwaliteit die we gewend zijn. Ik heb het printje gemonteerd in een gietaluminium kastje, vroeger zou ik Eddystone box gezegd hebben maar dat is het niet.

De print past precies, ik heb voorlopig afgezien van een koellichaam aangezien ik de transverteruitgang heb begrensd op 3 Watt. Boven dat vermogen is de zender niet schoon genoeg.

Na een paar uurtjes boren en solderen heb ik de transverter op mijn 6500 aangesloten en het werkt! Met mijn 2,5 Wattjes kan ik de lokale repeater openen en ontvangen met een dikke S9. Een baken gaat eveneens goed, terwijl de horizontaal gepolariseerde 4 elements antenne lang niet optimaal staat uitgericht.

Kortom een aanradertje, voor minder dan 100 euro ook QRV op 2 meter met je FLEX-6300 of 6500.

deksel
Het deksel van het kastje, ik heb de gaten verzonken. Indien nodig kan er nog een koelplaat worden gemonteerd. Als dat het geval is zal ik in het deksel draad tappen en aldus de koelplaat vastschroeven. Ik heb tussen de koelvin van de eindFET en het deksel warmtepasta aangebracht. Dat zal dan ook moeten tussen koelplaat en deksel.

Het kastje meet 115 x 65 x 30 mm, waarschijnlijk de kleinste transverter die ik ooit in mijn bezit heb gehad. Ik heb voor zowel de in- als uitgang BNC connectoren gebruikt en voor de PTT (ja de omschakeling zit op de print) ben ik met een kabel naar mijn schakelkastje gegaan. Zie de foto’s, die spreken voor zich.

 

gemonteerd
De print gemonteerd op het deksel. De aansluitingen heb ik omhoog gebogen. De meest rechtse schroef heb ik voorzien van een plastic moertje. Hij komt angstig dichtbij een SMD component. Tussen het deksel en de print heb ik kunststof ringen geplaatst waar de schroeven doorheen steken.
 

  

 

 

 

klaarDit is de afgemonteerde print (links). Deksel vastschroeven en weer een project klaar.

 

 

grn

Een screenshot met PI3GRN. Alle noodzakelijke instelmogelijkheden staan tot mijn beschikking, CTCSS, bandbreedte schift etc.

 

 

En hier een uitvoerige video, gemaakt door Doug Hall, K4DSP

[embedplusvideo height=”283″ width=”450″ editlink=”http://bit.ly/1Z8CnRG” standard=”http://www.youtube.com/v/w8JQ0SIUlI8?fs=1&vq=hd720″ vars=”ytid=w8JQ0SIUlI8&width=450&height=283&start=&stop=&rs=w&hd=1&autoplay=0&react=0&chapters=&notes=&lean=1″ id=”ep7011″ /]